PROIECTARE IN SISTEM BIM

Simulari Complexe

Reflex Architecture a imbratisat procesul de proiectare in sistem BIM inca din 2008. Suntem fascinati de acest mod de a proiecta.

BIM, sau Building Information Model, este o reprezentare digitala a caracteristicilor fizice si functionale ale unei facilitati. Mai simplu, o baza de date 3d care acopera toate etapele din viata unei constructii: concept, proiectare, santier, mentenanta in exploatare. O simulare virtuala care ajuta intelegerea tuturor elementelor implicate in process, in timpul de viata al cladirii. Fiecare element al cladirii este un element intelligent care contine informatii despre el insusi, cum ar fi proprietati intrinsece de material/geometrie, date despre furnizor, informatii speciale de montaj, etc. Datorita acestor proprietati ale elementelor componente ale modelului BIM, apare posibilitatea de a realiza analize pe diverse criterii. De la vizualizari bazate pe filtre, pana la extrageri de liste de cantitati sau de caracteristici.
Ca si avantaje majore, am mentiona faptul ca simulam in mod virtual santierul, nelasand nici o zona a cladirii neacoperita, fie ea cat de mica, la nivel de detaliu. Detectam conflictele spatiale intre elementele propuse de echipele de proiectare implicate, gandim fiecare strat si grosime astfel incat la final sa obtinem imaginea dorita. Avem un avantaj major astfel, deoarece, inlaturindu-se surprizele neplacute inca de pe parcursul etapei de proiectare, reusim sa eliminam concomitent si costurie sau compromisurile aferente ce ar fi putut afecta in mod serios bugetul beneficiarului, daca aceste elemente se identificau de abia in faza santierului. Cum plansele sunt niste proiectii generate din acest model BIM, inlaturam eroarea umana ce poate aparea in coordonarea planselor in urma eventualelor modificari. Proiectand in sistem BIM, oriunde am lucra, fie in planuri, fatade, sectiuni, model 3D, avem siguranta ca toate modificarile se propaga bidirectional in toate plansele modelului.

Suntem deci deschisi la modificari, nu suntem blocati in procesul de redactare clasic.

In poze aveti prezentat modelul BIM al unei case realizata de noi. Se observa coordonarea 3D perfecta intre elementele structurale (betonul – portocaliu), sistemele de instalatii si restul elementelor concepute in proiectul de arhitectura.